710true dots bottomright 130true true 800none
  • 5000 fade false 25 bottom 50 http://leonidiocoop.gr/?page_id=38
    Τσακώνικη Μελιτζάνα 
  • 5000 fade false 25 bottom 50 http://leonidiocoop.gr/?page_id=220
    Μανταρίνα - Σατσούμα Λεωνιδίου 
  • 5000 fade false 25 bottom 50 http://leonidiocoop.gr/?page_id=395
    Ντομάτες Λεωνιδίου 
  • 5000 random false 25 bottom 50 http://leonidiocoop.gr/?page_id=450
    Κηπευτικά Λεωνιδίου 

Ντομάτες Λεωνιδίου

Το παράπονο ότι οι σημερινές ντομάτες δεν είναι όπως παλιά και ότι οι περισσότερες έχουν γεύση «άχυρου» είναι κάτι που ακούγεται συχνά.


Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λεωνιδίου καθοδηγεί με την βοήθεια εξειδικευμένων συνεργατών τους παραγωγούς του Λεωνιδίου στις καλύτερες μεθόδους παραγωγής, την με μέτρο και εντελώς αναγκαία στοχευμένη λίπανση, ώστε να επιτύχουν το καλύτερο εμπορικό αλλά και γευστικό αποτέλεσμα.

Η παραγωγή του Λεωνιδίου σε ντομάτες ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 4.000 τόνους ετησίως και αποτελείται κυρίως από τις ποικιλίες Ελπίδα, Ματίας, Μαντόνα, Εράνη, Μπελαντόνα και Σονάτο. Η παραγωγή τους γίνεται είτε σε θερμοκήπια κάτω από την επίβλεψη ειδικευμένων επιστημόνων και με σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας όπως η υδροπονία αλλά και υπαίθρια με τις παραδοσιακές τεχνικές που μας δίδαξαν οι παλαιοί συνδυάζοντας τις συμβουλές των ειδικευμένων τεχνικών μας.

Διατροφική Αξία

Η τομάτα αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, χαλκού, μολυβδαινίου, πυριδοξίνης (βιταμίνης Β 6 ) και διαιτητικών ινών. Επιπλέον, είναι καλή πηγή καλίου, μαγγανίου, βιταμίνης Α και των υπόλοιπων βιταμινών του συμπλέγματος Β (βιταμίνη Β 1 , Β 2 , Β 3 , φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ,), ενώ συνεισφέρει και μαγνήσιο, σίδηρο, φωσφόρο, βιταμίνη Ε και πρωτεΐνη. Περιέχει, επίσης, το καροτενοειδές λυκοπένιο, το οποίο είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση και τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.

1 φλ. κόκκινης ώριμης τομάτας καλύπτει το 25% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C , λίγο περισσότερο από το 1/10 των αναγκών σε βιταμίνη Κ, χαλκό και μολυβδαίνιο (12%), βιταμίνη Β 6 (11%) και διαιτητικές ίνες (9-11%) και κάπως λιγότερο σε κάλιο (9%), μαγγάνιο (9%) και βιταμίνη Α (8%). Προσδίδει, επίσης, περίπου 7% των αναγκών σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β 3 και χρώμιο και 5-6% σε φωσφόρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και σίδηρο.

Η κατανάλωση τομάτας έχει συσχετιστεί με προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού, του ενδομητρίου, των πνευμόνων και του παγκρέατος, αλλά και από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η δράση αυτή μπορεί να οφείλεται στο λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές με ευρεία και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, στο οποίο η τομάτα είναι κύρια διατροφική πηγή. Όπως φάνηκε από μια μελέτη, τα άτομα που κατανάλωναν το περισσότερο λυκοπένιο παρουσίασαν μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος κατά 31% ( Journal of Nutrition το 2005). Αλλά, καθώς καταλήγουν συνεχώς και περισσότερες μελέτες, η ευεργετική επίδραση του λυκοπενίου ισχύει μόνο όταν δίνεται από φυσική πηγή, δηλαδή την τομάτα, και όχι όταν δίνεται μόνο του. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη σε ζώα φάνηκε ότι η κατανάλωση προϊόντων τομάτας, αλλά όχι του λυκοπενίου μόνου του, σχετίστηκε με προστασία από τον καρκίνο του προστάτη (μελέτη δημοσιευμένη το 2003 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the National Cancer Institute ) και μια μετα-ανάλυση 21 μελετών (δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention το 2004) το επιβεβαίωσε. Όταν συνδυάστηκαν τα δεδομένα και των 21 μελετών, φάνηκε ότι οι άνδρες που είχαν την υψηλότερη κατανάλωση σε ωμές τομάτες παρουσίασαν μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 11%. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι στα άτομα που κατανάλωναν περισσότερες μαγειρεμένες τομάτες, ο κίνδυνος μειώθηκε στο 19%, ενώ ακόμα και μια μερίδα περίπου 200 γρ ωμής τομάτας (σχεδόν 1 φλιτζάνι) την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο κατά 3%. Παρόμοια αποτελέσματα ισχύουν και για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Από μία μελέτη σε ζώα (δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Free Radical Research το 2003) φάνηκε ότι ο χυμός της τομάτας, αλλά όχι το λυκοπένιο μόνο του, είχε καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
Οι παρατηρήσεις αυτές μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι το λυκοπένιο μέσα στην τομάτα συνεργάζεται και με άλλα φυτοχημικά, για να παράγει τα ευεργετικά αποτελέσματα. Στην τομάτα υπάρχουν και άλλα δραστικά συστατικά, όπως η κεμπφερόλη και το χλωρογενικό οξύ, τα οποία εμποδίζουν τις μεταλλάξεις των καρκινικών κυττάρων. Επίσης, η τομάτα αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C και Α, μολυβδαινίου και χαλκού, τα οποία ενισχύουν την αντιοξειδωτική της δράση. Ειδικά για τα καρδιαγγειακά, και άλλα μικροθρετπικά συστατικά που περιέχει η τομάτα έχουν προστατευτική δράση. Οι (διαλυτές) διαιτητικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, το φυλλικό οξύ και η πυριδοξίνη είναι απαραίτητα για τη μετατροπή του δυνητικά βλαπτικού μορίου της ομοκυστεΐνης σε αβλαβή υποπροϊόντα, το κάλιο και το μαγνήσιο προστατεύουν από την υπέρταση.

Η τομάτα αποτελεί, επίσης, πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας των οστών, είτε ενεργοποιώντας την οστεοκαλσίνη, πρωτεΐνη που αυξάνει τη συ γκέντρωση του ασβεστίου στα οστά, είτε μέσω άλλων μηχανισμών (μελέτες δημοσιευμένες στα επιστημονικά περιοδικά Journal of Nutrition και Biochemical and Biophysical Research Communications το 1996). Τέλος, το χρώμιο, στο οποίο η τομάτα είναι καλή πηγή, βοηθά τα διαβητικά άτομα να διατηρήσουν τη γλυκόζη στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε αυτό συμβάλλουν και οι (διαλυτές) διαιτητικές ίνες, ενώ ένα άλλο είδος διαιτητικών ινών (αδιάλυτες), που βρίσκονται στη φλοίδα της τομάτας, βοηθούν στην ομαλή λειτουργεία του εντέρου.

Τι πρέπει να προσέξω;

Διαλέγετε τομάτες με πλούσιο βαθύ χρώμα, όχι μόνο γιατί αυτό σημαίνει ότι θα έχουν ωραία γεύση, αλλά γιατί το βαθύ χρώμα υποδεικνύει ότι περιέχει μεγαλύτερη συγκέντρωση της αντιοξειδωτικής ουσίας λυκοπένιο.

Αποθηκεύετε τις τομάτες σε θερμοκρασία δωματίου. Θα διατηρηθούν περίπου για μία εβδομάδα. Αν θέλετε να επισπεύσετε τη διαδικασία ωρίμανσής τους, τοποθετήστε τις σε χάρτινη σακούλα μαζί με μια μπανάνα ή ένα μήλο. Τα αέρια που εκπέμπουν αυτά τα φρούτα προάγουν την ωρίμανση της. Αν πάλι είναι υπερώριμες και δε θέλετε να τις καταναλώσετε ακόμα, διατηρήστε τις στο ψυγείο.

Καταναλώνετε τις τομάτες με τη φλούδα τους, είτε στις σαλάτες είτε στα φαγητά, για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη πρόσληψη του λυκοπενίου.

Η άγουρη τομάτα προκαλεί έντονες πεπτικές διαταραχές και δε θα πρέπει να καταναλώνεται ωμή.

Συσκευασία Προϊόντος ΠΟΠ
Τσακώνικη Μελιτζάνα