710true dots bottomright 130true true 800none
  • 5000 fade false 25 bottom 50 http://leonidiocoop.gr/?page_id=38
    Τσακώνικη Μελιτζάνα 
  • 5000 fade false 25 bottom 50 http://leonidiocoop.gr/?page_id=220
    Μανταρίνα - Σατσούμα Λεωνιδίου 
  • 5000 fade false 25 bottom 50 http://leonidiocoop.gr/?page_id=395
    Ντομάτες Λεωνιδίου 
  • 5000 random false 25 bottom 50 http://leonidiocoop.gr/?page_id=450
    Κηπευτικά Λεωνιδίου 

Μελιτζανόπιτα


Υλικά για 6-8 άτομα
  • 10 χωριάτικα φύλλα για πίτες

Για τη γέμιση:

  • 8 τσακώνικες μελιτζάνες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • 100 γραμμ. μανούρι, τριμμένο
  • 100 γραμμ. γραβιέρα Αμφιλοχίας, τριμμένη
  • ½ ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 6 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Eκτέλεση

Ψήνετε τις μελιτζάνες στον φούρνο. Τις βάζετε σε μια χάρτινη σακούλα και, αφού κρυώσουν, τις ξεφλουδίζετε και τις ψιλοκόβετε.

Τις αφήνετε σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν όλα τα υγρά τους. Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο και τα πασπαλίζετε με το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτετε τις μελιτζάνες, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και τις αφήνετε να μελώσουν για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνετε τα αυγά, το μανούρι, τη γραβιέρα και τον μαϊντανό στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνετε και στρώνετε σε ένα ταψί τα 4 πρώτα φύλλα, αλείφοντάς τα ένα ένα με λίγο ελαιόλαδο. Απλώνετε πάνω από τα φύλλα τη γέμιση και τη στρώνετε με μια σπάτουλα. Κόβετε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν. Στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα και τα γυρίζετε προς τα μέσα για να κλείσετε την πίτα. Την ψήνετε σε προθερμασμένο, στους 180οC, φούρνο για 40-45 λεπτά.

Της Θάλειας Τσιχλάκη, από το ΒΗΜagazino

Aubergine Recipes (Greek)

Tsakonian Aubergine
Protected Designation of Origin