710true dots bottomright 130true true 800none
  • 5000 fade false 25 bottom 50 http://leonidiocoop.gr/?page_id=38
    Τσακώνικη Μελιτζάνα 
  • 5000 fade false 25 bottom 50 http://leonidiocoop.gr/?page_id=220
    Μανταρίνα - Σατσούμα Λεωνιδίου 
  • 5000 fade false 25 bottom 50 http://leonidiocoop.gr/?page_id=395
    Ντομάτες Λεωνιδίου 
  • 5000 random false 25 bottom 50 http://leonidiocoop.gr/?page_id=450
    Κηπευτικά Λεωνιδίου 

Σουφλέ με μελιτζάνες

  • Βαθμός δυσκολίας: 2
  • Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
  • Τρόπος Μαγειρέματος: Στο φούρνο
  • Είδος γεύματος: Κυρίως πιάτο, Συνοδευτικά
Υλικά
  • Μελιτζάνα τσακώνικη, 1,5-2 κιλ.
  • Ντομάτα, 1 κιλ., ώριμες
  • Γραβιέρα, ¼ κιλ., τσακώνικη
  • Κασέρι, ¼ κιλ.
  • Κεφαλοτύρι, ¼ κιλ.
  • Αυγό, 4 τμχ.
  • Πιπεριά πράσινη, 1 τμχ.
  • Κρεμμύδι ξηρό, 1 τμχ.
  • Δάφνη φύλλο/-α
  • Ελαιόλαδο, 1½ ποτήρι/-α
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Εκτέλεση

Αφαιρούμε τη φλούδα από τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε μισή ώρα σε αλατόνερο. Κατόπιν τις τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού (χοντρό τρίφτη). Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι (κρατάμε λίγο για το πυρέξ) και σοτάρουμε ελαφριά την τριμμένη μελιτζάνα.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα αφήνοντας να βράσουν οι τομάτες κομμένες σε κύβους, το υπόλοιπο λάδι, το φύλλο δάφνης, το κρεμμύδι ολόκληρο και η πιπεριά ολόκληρη και καθαρισμένη από τους σπόρους, μαζί με αλάτι, πιπέρι κι ένα ποτηράκι νερό. Μόλις η σάλτσα πήξει αφαιρούμε τη δάφνη, την πιπεριά και το κρεμμύδι.
Στον χοντρό τρίφτη τρίβουμε όλα τα τυριά και τα ανακατεύουμε. Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα πυρέξ μετρίου μεγέθους. Στρώνουμε στο πυρέξ με τη σειρά τη μισή ποσότητα των τυριών, τη μισή ποσότητα μελιτζάνας, τη σάλτσα, την υπόλοιπη μελιτζάνα. Τέλος απλώνουμε τα υπόλοιπα τυριά. Χτυπάμε το γάλα μαζί με τα αυγά και περιχύνουμε το μείγμα στο πυρέξ. Αφήνουμε το σουφλέ να ποτιστεί με το μείγμα γάλα – αυγά για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε το σουφλέ στον προθερμασμένο φούρνο για διάστημα 30 λεπτών.

Συμβουλές

Σερβίρεται αμέσως.

Aubergine Recipes (Greek)

Tsakonian Aubergine
Protected Designation of Origin