Μελιτζάνες Τσακώνικες με φέτα

print

Υλικά για 1 ταψί φούρνου
  • 1 ½ κιλό Τσακώνικες μελιτζάνες
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 3 νεροπότηρα ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα
  • 350 γραμ θρυμματισμένη φέτα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ του καφέ ψιλοκομμένο δυόσμο
  • για τη σάλτσα 4 κουτ σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Αφαιρείτε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε χοντρές φέτες , τις αλατίζετε καλά και τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι να περιμένουν περίπου για ½ ώρα. Δεν απαιτείται ξεπίκρισμα δεδομένου ότι οι Τσακώνικες Μελιτζάνες είναι γλυκές.

Βάζετε άφθονο λάδι μέσα σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε τις φέτες της μελιτζάνας μέχρι να ροδίσουν απαλά. Τις ακουμπάτε επάνω σε απορροφητικό χαρτί και ετοιμάζετε το ταψί σας. Βάζετε μέσα στο ταψί τις φέτες της μελιτζάνας μέχρι να σκεπαστεί ο πάτος, τις αφήνετε να περιμένουν

Σε μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνετε 4 κουτ σούπας ελαιόλαδο, ρίχνετε μέσα το τριμμένο κρεμμύδι και τις σκελίδες το σκόρδο. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά. Ρίχνετε μέσα το χυμό ντομάτας και αφήνετε να πάρει βράση. Αλατίζετε , πιπερώνετε και βράζετε τη σάλτσα μέχρι ο όγκος της να μειωθεί κατά το 1/3. Αφήνετε τη σάλτσα να χλιαρέψει.

Πασπαλίζετε τη θρυμματισμένη φέτα πάνω από τις μελιτζάνες. Περιχύνετε με τη σάλτσα όλο το ταψί και φουρνίζετε στο φούρνο για 20 λεπτά στους 180ο . Το φαγητό τρώγεται και ζεστό και κρύο. Έχει εξαιρετική γεύση και είναι ιδανικό για πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο γεύμα.

Παρουσιάστηκε από τον Ηλία Μαμαλάκη