Τούρτα μανταρινιού με καραμελωμένα μανταρίνια και καρύδια

print

Υλικά (για 3 πάτους παντεσπάνι διαμέτρου 25 εκ.)

Για την κρέμα (1 κούπα=250 γρ.)

  • 1,5 κούπα ζάχαρη
  • 8 κ.σ. κορν φλάουερ (½ κούπα)
  • 5 κ.σ. αλεύρι μπλε (κορν φλάουερ και αλεύρι μαζί ⅔ της κούπας)
  • 1 κρόκος αυγού
  • ξύσμα από 5 μανταρίνια
  • 3 κούπες χυμό μανταρινιού
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
  • ½ κιλό σαντιγί

Για το σιρόπι

  • 2 κούπες χυμό μανταρινιού
  • 3 κουταλιές κονιάκ ή Mandarin Napoleon

Για το γαρνίρισμα

  • Φέτες από μανταρίνια
  • Περίπου 200 γρ. καρύδια

Για την καραμέλα

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • ½ κούπα νερό
Εκτέλεση

Διαλύω πολύ καλά το αλεύρι και το κορν φλάουερ σε λίγο από το χυμό του μανταρινιού και προσθέτω και τον κρόκο.

Βάζω σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, τον υπόλοιπο χυμό του μανταρινιού και προσθέτω σουρώνοντας το μίγμα Νο 1.

Ανάβω τη φωτιά ανακατεύω συνεχώς πολύ καλά, μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το ξύσμα μανταρινιού και το βούτυρο.

Αφού κρυώσει η κρέμα την αναμιγνύω με τη σαντιγί και βάζω το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.

Σε πιατέλα βάζω το ένα κομμάτι από το παντεσπάνι, και το ραντίζω με το χυμό μανταρινιού, απλώνω λίγη από την κρέμα, τοποθετώ τα άλλα 2 κομμάτια επαναλαμβάνοντας τα ίδια. Τέλος σκεπάζω όλη την τούρτα με την κρέμα. Βάζω για λίγο στο ψυγείο.

Στολίζω τα μανταρίνια επάνω στη τούρτα και τα καρύδια γύρω γύρω. Βάζω την τούρτα στο ψυγείο.
Περίπου 4 ώρες πριν να σερβίρω φτιάχνω τη καραμέλα.

Για τη καραμέλα: Ανακατεύω τη ζάχαρη με το νερό στη φωτιά συνεχώς, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (πρέπει να έχει λιώσει πριν να χοχλάσει το μίγμα, για να μην ζαχαρώσει) . Προσθέτω μετά και το λεμόνι. Όταν το χρώμα του μίγματος γίνει χρυσαφί, κατεβάζω από τη φωτιά αμέσως και μ’ ένα κουτάλι σκεπάζω τα μανταρίνια και τα καρύδια της τούρτας. Βάζω τη τούρτα αμέσως στο ψυγείο.

GreekMasa