710true dots bottomright 130true true 800none
  • 5000 fade false 25 bottom 50 http://leonidiocoop.gr/?page_id=38
    Τσακώνικη Μελιτζάνα 
  • 5000 fade false 25 bottom 50 http://leonidiocoop.gr/?page_id=220
    Μανταρίνα - Σατσούμα Λεωνιδίου 
  • 5000 fade false 25 bottom 50 http://leonidiocoop.gr/?page_id=395
    Ντομάτες Λεωνιδίου 
  • 5000 random false 25 bottom 50 http://leonidiocoop.gr/?page_id=450
    Κηπευτικά Λεωνιδίου 

Μελιτζανοπίλαφο Χιώτικο

  • Βαθμός δυσκολίας: 2
  • Τρόπος Μαγειρέματος: Στην κατσαρόλα
  • Είδος γεύματος: Κυρίως πιάτο, Συνοδευτικά
  • Κατάλληλη για: Δίαιτα, Χορτοφάγοι, Νηστεία
Υλικά
  • Μελιτζάνα τσακώνικη, 4 τμχ.
  • Κρεμμύδι ξηρό, 1 τμχ., μέτριο ψιλοκομμένο
  • Σκόρδο, 4 σκελίδες, τριμμένο
  • Ντομάτα πολτός, 1 ποτήρι/-α, από φρέσκιες ντομάτες
  • Ελαιόλαδο, ½ φλιτζάνι/-α του τσαγιού
  • Μαϊντανός, 1 ματσάκι/-α
  • Δυόσμος, κατά βούληση
  • Δάφνη, δαφνόφυλλο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρύζι καρολίνα, 1 φλιτζάνι/-α του τσαγιού
Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε τις μελιτζάνες μαζί με το κρεμμύδι στο μισό λάδι. Στο τέλος του τσιγαρίσματος προσθέτουμε το σκόρδο και το δαφνόφυλλο, ανακατεύουμε και ρίχνουμε την ντομάτα μαζί με λίγο νερό για να σιγοβράσει το φαγητό. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι, το πιπέρι, λίγο αλάτι, το μαϊντανό και το δυόσμο.

Όταν οι μελιτζάνες είναι σχεδόν έτοιμες, βάζουμε νερό αρκετό για να απορροφήσει το ρύζι και, μόλις κοχλάσει, το ρίχνουμε κι αυτό πλυμμένο. Ανακατεύουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα για να μη χαλάσει η όψη του φαγητού. Αλατίζουμε. Σείουμε κάθε τόσο την κατσαρόλα και προσέχουμε να μην στεγνώσει εντελώς.

Συμβουλές

Το σερβίρουμε με λεμόνι στυμμένο από πάνω, όπως το κάνουν στα νότια χωριά της Χίου.

Рецепты с баклажанами

Упаковка продукта PDO
Баклажан Цаконенский