Μελιτζανοφάι μακεδονικό
- Βαθμός δυσκολίας: 2
- Τρόπος Μαγειρέματος: τηγανητά
- Είδος γεύματος: Κυρίως πιάτο
- Κατάλληλη για: Δίαιτα, Χορτοφάγοι, Νηστεία
Υλικά
- Μελιτζάνα τσακώνικη, 1 ½ κιλ.
- Πιπεριά Φλωρίνης, 6-7 τμχ.
- Ντομάτα πολτός, 2 ποτήρι/-α
- Ρίγανη, ½ κουταλάκι/-α του γλυκού
- Ελαιόλαδο, 2 φλιτζάνι/-α του καφέ
- Γιαούρτι στραγγιστό, 1 κιλ.
- Σκόρδο, 2 σκελίδες, τριμμένο
- Μάραθο, 2 κουταλάκι/-α του γλυκού, σπόρος τριμμένος (ή 1 κουταλάκι κύμινο)
- Φρυγανιά τριμμένη, 2 κουταλ. της σούπας
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες φέτες και τις τηγανίζουμε. Τις ακουμπάμε για λίγο πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ψήνουμε τις πιπεριές, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε κουρελάκια. Βάζουμε την τομάτα με τη ρίγανη, αλατοπίπερο και το ένα φλιτζανάκι λάδι να βράσει μαζί με λίγο νεράκι μέχρι να γίνει σάλτσα πηχτή.
Σε ένα πυρέξ στρώνουμε κάτω τη φρυγανιά και απλώνουμε τις μελιτζάνες κοντά-κοντά να γίνουν ένα παχύ στρώμα. Από πάνω απλώνουμε τα κουρελάκια της πιπεριάς. Περιχύνουμε ομοιόμορφα από πάνω τη σάλτσα τομάτας. Ανακατεύουμε σ’ ένα μπολ το γιαούρτι με το άλλο φλιτζανάκι λάδι, το σκόρδο και το σπόρο μάραθου. Αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε το μείγμα με το κουτάλι για να ενωθούν ομοιόμορφα τα υλικά. Το απλώνουμε πάνω από το φαγητό. Στρώνουμε το μείγμα με κουτάλι, σκεπάζουμε πυρέξ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.
Σχόλια
Τρώγεται κρύο.