Μικρασιάτικες μελιτζάνες ιμάμ
- Βαθμός δυσκολίας: 2
- Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά
- Τρόπος Μαγειρέματος: Στο φούρνο
- Είδος γεύματος: Κυρίως πιάτο,Ορεκτικά
- Κατάλληλη για: Χορτοφάγοι, Νηστεία
Υλικά
- Μελιτζάνα τσακώνικη, 6 τμχ.
- Κρεμμύδι ξηρό, 2 τμχ., σε φέτες
- Πιπεριά πράσινη, 2 τμχ., σε φέτες
- Σκόρδο, 6 σκελίδες, σε φετάκια
- Μαϊντανός, 1 φλιτζάνι/-α, φυλλαράκια
- Ντομάτα πολτός, ½ ποτήρι/-α
- Ελαιόλαδο, ¾ φλιτζάνι/-α
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Με μυτερό μαχαιράκι αφαιρούμε τα πράσινα σκληρά μέρη της μελιτζάνας, αφήνοντας το κοτσανάκι στη θέση του για ομορφιά. Ακουμπάμε τις μελιτζάνες και κάνουμε στην όψη που φαίνεται δύο χαρακιές κατά μήκος χωρίς να φτάσει το μαχαίρι μέχρι κάτω.
Τις μισοτηγανίζουμε και τις βάζουμε στο τρυπητό να φύγει το πολύ λάδι. Στο μεταξύ βάζουμε στο τηγάνι τα κρεμμύδια και τις πιπεριές με λίγο λάδι και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Όταν “πέσουν”, ανακατεύουμε το σκόρδο και το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε συγκρατημένα και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Απλώνουμε τις μελιτζάνες στο ταψί με τα χαραγμένα μέρη από πάνω. Με πιρούνι διευρύνουμε το άνοιγμα προσεκτικά να μην τρυπήσει το φλούδι. Μοιράζουμε το μείγμα κρεμμυδιών μέσα στις μελιτζάνες ,περιχύνουμε κάθε μία με τον πολτό τομάτας και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C – 200 ο C, 45-60 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο.