Γλυκό κουταλιού τσακώνικο μελιτζανάκι

print

Υλικά
  • 35 μελιτζανάκια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1 φακελάκι γαρύφαλλα
  • 5 – 6 λεμόνια
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μελιτζανάκια από την φλούδα τους. Χρησιμοποιούμε το μικρό εργαλείο με το οποίο καθαρίζουμε πατάτες ή φασολάκια, καθαρίζονται πανεύκολα έτσι. Κάθε μελιτζανάκι που καθαρίζουμε, το τοποθετούμε σε λεκάνη με νερό, τον χυμό και την φλούδα των 3 λεμονιών, σκεπασμένη η λεκάνη με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.

Όταν ολοκληρώσουμε το καθάρισμα, τα βάζουμε όλα σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε. Διαπιστώνουμε ότι έχουν βράσει, τσιμπώντας το πάνω μέρος με μια βελόνα ραψίματος.

Όταν βράσουν, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε σε λεκάνη με κρύο νερό. Τα στύβουμε ελαφρά και τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Όσο είναι στο σουρωτήρι, τα περιχύνουμε με τον χυμό 2 λεμονιών.

Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και ρίχνουμε τα μελιτζανάκια, κεντώντας ένα ένα με 1-2 γαρύφαλλα. Μόλις αρχίσουν να βράζουν όλα μαζί, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Μετά από 24 ώρες βράζουμε πάλι το γλυκό, ώσπου να δέσει το σιρόπι. Προς το τέλος προσθέτουμε μισό φλιτζανάκι του καφέ λεμόνι και το μέλι.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και τοποθετούμε τα μελιτζανάκια σε αποστειρωμένα βάζα.

Αν θέλουμε προσθέτουμε και μερικά ολόκληρα αμύγδαλα ασπρισμένα.

Συνταγές της Καρδιάς