Πράσινες τηγανητές ντομάτες

print

Υλικά (για 4 άτομα)
  • 4 ντομάτες κομμένες σε οριζόντιες φέτες 0.5-0.7 εκατ. (χωρίς τα κομμάτια στις άκρες)
  • 2 αβγά
  • 1/2 φλ. γάλα
  • 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλ. σιμιγδάλι λεπτό
  • 1/2 φλ. φρυγανιά τριμμένη ή ψωμί ξερό τριμμένο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 φλ. λάδι
Εκτέλεση

Χτυπάτε τα αβγά σε μπολ με το γάλα. Βάζετε το αλεύρι σε ένα πιάτο. Ανακατεύετε το σιμιγδάλι, τη φρυγανιά, το αλάτι και το πιπέρι σε άλλο μπολ ή πιάτο.

Τηγανίζετε τις ντομάτες: Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Βάζετε τις φέτες της ντομάτας πρώτα στο αλεύρι και τις γυρίζετε με πιρούνι να αλευρωθούν καλά παντού. Τις βουτάτε στο αβγό και στη συνέχεια στο μίγμα της φρυγανιάς, το οποίο επίσης θα πρέπει να τις καλύψει εντελώς. Τις τηγανίζετε 4-5 φέτες τη φορά, 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν ωραία. Μεταφέρερε με τρυπητή κουτάλα τις ντομάτες σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας.

Σημείωση: Το λάδι θα πρέπει να καίει αλλά όχι να καπνίζει. Οι ντομάτες δεν θα πρέπει ‘να αρπάξουν’ χρώμα στο πρώτο λεπτό αλλά να αντέξουν στο τηγάνι τα 5 περίπου λεπτά που χρειάζονται και οι δύο πλευρές για να ροδίσουν και να μαλακώσουν εσωτερικά. Επίσης, μην παραγεμίσετε το τηγάνι με ντομάτες ώστε να μην πέσει πολύ η θερμοκρασία του λαδιού αλλά και να μην ακουμπάνε οι φέτες μεταξύ τους. Τέλος, αν στη μέση του τηγανίσματος το λάδι έχει γεμίσει από καμένα τρίμματα φρυγανιάς-σιμιγδαλιού, πετάξτε το, σκουπίστε καλά το τηγάνι και βάλτε καινούργιο λάδι για να συνεχίσετε.

Σερβίρισμα: Ζεστές και τραγανές μόνες τους. Ταιριάζουν όμως πολύ με τυριά.

pandespani