710true dots bottomright 130true true 800none
  • 5000 fade false 25 bottom 50 http://leonidiocoop.gr/?page_id=38
    Τσακώνικη Μελιτζάνα 
  • 5000 fade false 25 bottom 50 http://leonidiocoop.gr/?page_id=220
    Μανταρίνα - Σατσούμα Λεωνιδίου 
  • 5000 fade false 25 bottom 50 http://leonidiocoop.gr/?page_id=395
    Ντομάτες Λεωνιδίου 
  • 5000 random false 25 bottom 50 http://leonidiocoop.gr/?page_id=450
    Κηπευτικά Λεωνιδίου 

Crème Brûlée Μανταρίνι

Μερίδες: 6 μικρά ή 4 μεγάλα μπωλάκια

Υλικά
  • 5 κρόκους μεγάλων αβγών
  • 3 μεγάλα αβγά
  • 110 γρ. λευκή ψιλή ζάχαρη
  • 120 ml φρεσκοστυμμένο χυμό μανταρίνι (χυμός από 3 μεγάλα μανταρίνια)
  • 590 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
  • 20 γρ. ξύσμα μανταρινιού (από 6 μεγάλα μανταρίνια)
  • 1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (ή 1 βανιλίνη)
  • ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά σούπας περίπου ψιλή ζάχαρη demerara (ή λευκή ψιλή ζάχαρη) για κάθε μπωλάκι, για το καραμέλωμα

Ειδικά εργαλεία: τρίφτης, ψιλό κόσκινο, 6 μικρά (χωρητικότητας γύρω στα 150 ml) ή 4 μεγάλα και φαρδιά (χωρητικότητας γύρω στα 230 ml) πυρίμαχα μπωλάκια (ramekins), μεγάλο ταψί

Προετοιμασία

Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε τους κρόκους αβγών, τα ολόκληρα αβγά, την ψιλή ζάχαρη και το χυμό μανταρινιού, κι ανακατέψτε ελαφρά με ένα σύρμα, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με βαρύ πάτο, ρίξτε την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα μανταρινιού και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι ν’ αρχίσει να σιγοβράζει. Κλείστε τη φωτιά κι αφήστε έτσι για 35-40 λεπτά ώστε ν’ αρωματιστεί καλά η κρέμα γάλακτος από το ξύσμα μανταρινιού.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175 βαθμούς Κελσίου.

Βάλτε τη φωτιά στο μέτριο και ξαναζεστάνετε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι μόλις ν’ αρχίσει να σιγοβράζει. Κλείστε τη φωτιά και χύστε λίγη-λίγη την κρέμα γάλακτος μέσα στο μείγμα των αβγών, ανακατεύοντας με το σύρμα συνεχώς και γρήγορα, όπως όταν φτιάχνετε αβγολέμονο. Προσέξτε μην σας κόψουν τ’ αβγά κι αντί για κρέμα καταλήξετε με ομελέτα!

Προσθέστε στην κρέμα το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι και ανακατέψτε.
Περάστε την κρέμα από το ψιλό κόσκινο, αφήνοντάς την να πέσει μέσα σ’ ένα άλλο μεγάλο μπωλ. Πετάξτε το ξύσμα μανταρινιού που έχει μαζευτεί μέσα στο κόσκινο.

Τοποθετήστε τα μπωλάκια σας μέσα σ’ ένα ταψί αρκετά μεγάλο ώστε να τα χωρέσει όλα και μοιράστε την κρέμα ισομερώς στα μπωλάκια (θα πρέπει να είναι γεμάτα κατά τα 3/4). Γεμίστε το ταψί με βραστό νερό, το οποίο θα πρέπει να έρχεται μέχρι λίγο πιο πάνω από τα μισά των μικρών μπωλ. Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε το προσεκτικά στο κάτω ράφι του φούρνου.

Σημείωση: Μπορείτε να γεμίσετε με νερό το ταψί αφότου το έχετε βάλει μέσα στο φούρνο, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο να χυθεί το νερό στη διαδρομή, ή να μπει μέσα στις κρέμες.

Ψήστε τις κρέμες για 20 λεπτά για μικρά μπωλάκια και 30 λεπτά για μεγαλύτερα. Ελέξγτε τα 5 λεπτά νωρίτερα για να βεβαιωθείτε ότι είναι στο σωστό δρόμο και, δεδομένου ότι όλοι οι φούρνοι δεν είναι ίδιοι, για να βεβαιωθείτε επίσης ότι δεν θα παραψηθούν οι κρέμες. Ελέγξτε αν είναι έτοιμες ακουμπώντας το δάχτυλό σας στο κέντρο της κρέμας. Θα πρέπει να κουνιέται ελαφρά αλλά να έχει δέσει, να μην είναι δηλαδή σε υγρή μορφή. Η κρέμα δεν θα πρέπει να είναι σκληρή στο κέντρο.

Προσέξτε να μην τις παραψήσετε γιατί θα χάσουν την κρεμώδη υφή τους.

Βγάλτε το ταψί απ’ το φούρνο και αφαιρέστε τα μπωλάκια. Ακουμπήστε τα πάνω σε μια σχάρα κι αφήστε να έρθουν οι κρέμες σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα καλύψτε τις κρέμες με πλαστική μεμβράνη και βάλτε τες στο ψυγείο για να κρυώσουν καλά, γύρω στις 3 ώρες.

Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να διατηρήσετε τις κρέμες στο ψυγείο, καλυμμένες, μέχρι και 4 ημέρες.

Όταν θέλετε να σερβίρετε μια κρέμα, την βγάζετε απ’ το ψυγείο και προχωράτε να την κάνετε brûlée με βάση τις παρακάτω οδηγίες.

Πώς να κάνετε brûlée την κρέμα

Βγάλτε τις κρέμες απ’ το ψυγείο και πασπαλίστε τες με περίπου 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη για το κάθε μπωλάκι (τόση ζάχαρη ώστε να καλύψει την κρέμα).

• Με φλόγιστρο
Πάρτε το φλόγιστρο, ανάψτε το στο δυνατό και κάψτε την καραμέλα με γρήγορες, κυκλικές κινήσεις, ώσπου η ζάχαρη να πάρει ένα βαθύ χρυσοκάστανο έως βαθύ καστανό χρώμα, να σκλυρύνει και να καραμελώσει.

• Στο γκριλ του φούρνου
Ανάψτε το φούρνο σας στο γκριλ, στο δυνατό, και τοποθετήστε τα μπωλάκια με τις κρέμες στο πάνω ράφι του φούρνου σας (το ράφι που είναι ακριβώς κάτω από το γκριλ). Η ζάχαρη πρέπει να λιώσει και να καραμελώσει το συντομότερο δυνατόν από τη στιγμή που θα μπει στο φούρνο, αλλιώς θα παραψηθεί η κρέμα από κάτω, οπότε βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος σας είναι πολύ ζεστός πριν προσθέσετε τα μπωλάκια. Αφήστε τα μπωλ κάτω από το γκριλ για 1-2 λεπτά, ώσπου η ζάχαρη να καραμελώσει, να σκληρύνει και να πάρει ένα βαθύ χρυσοκάστανο έως βαθύ καστανό χρώμα.
Το καραμέλωμα στο φούρνο δεν έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με το φλόγιστρο, αλλά δεν έχει τεράστια διαφορά.

Σερβίρετε τις crème brûlée αμέσως.

Σημείωση: Αφότου κάψετε την ζάχαρη σε καραμέλα πάνω από τις κρέμες, οι crème brûlée πρέπει να καταναλωθούν αμέσως. Μην τις βάλετε στο ψυγείο, διότι η καραμέλα θα μαλακώσει και θα μετατραπεί σε υγρό.

http://greekmylittleexpatkitchen.blogspot.com

Comments are closed.

Συσκευασία Προϊόντος ΠΟΠ
Τσακώνικη Μελιτζάνα